Soha életemben nem sütöttem pizzát. Pedig nagyon szeretem, de azt gondoltam, annyira pepecs munka, hogy nem éri meg bajlódni vele, inkább rendelek.
Új barátaim rákényszerítettek, hogy a pizzát is itthon készítsem el, hiszen mint tudjuk, akkor lehetsz biztos abban, hogy mi van az ételedben, ha te magad készíted el...
Hozzávalók:
200 g teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt (200 g/127,8 CH)
1 tasak élesztőpor
2 ek olivaolaj
1 tk só
1 ek eritrit (elhagyható, bár szerintem a pizzatésztába illik kicsi édeset tenni)
1 - 1,5 dl langyos víz (amennyit felvesz a tészta)
Az összes hozzávalót összekutyuljuk és néhány laza mozdulattal homogén szerkezetű tésztává gyúrjuk. Lényeg, hogy egy lágy, nyúlós, de a kezünktől könnyedén elváló matériát kapjunk. Kb. 30 perc pihentetés és kelesztés után ismét átgyúrjuk és kinyújtjuk kissé.
Egyelőre nincs pizzasütő formám (jut eszembe, az Aldiban most éppen 999,- Ft-ért osztogatják!), ezért szégyenszemre egy kislányom által röhejesnek tartott piteformába simítottam az elkészült tésztát. Vékonyan megkentem pizzaszósszal, sovány csirkemell sonkát, póréhagymát, kukoricát, valamint reszelt sajtot szórtam rá és beküldtem a sütőbe. 250 fokon, alsó-felső sütésen kb. 15 percig sütöttem....
Ha nyolc szeletre vágom, akkor egy szelet kb. 16 g CH
(Engedelmetekkel annak a 10 szem kukoricának a CH-ját - ami egy szeletbe fér - most nem számoltam bele... )