2014. szeptember 5., péntek

Durumkenyér


Öröm, boldogság! Úgy tűnik, megtaláltam a számomra legtökéletesebb kenyér összetételét! 

Nem hagyott nyugodni a gondolat, hogy talán lehet fehér színű, mégis nekünk való kenyeret sütni. A kettő együtt ugye tudjuk, elég nehézkes, hiszen a hosszan felszívódó szénhidrátok főképpen a teljes kiőrlésű lisztekben fordulnak elő, amik értelem szerűen sötétek és tömörek. Ma alkottam valamit, ami se nem sötét, se nem tömör, mégis nagyrészt lassú CH-t tartalmaz. Hát akkor íme a kenyérke!


Hozzávalók:

200 g durumliszt
100 g tk. búzatönköly liszt
100 g zabpehelyliszt
100 g fehérliszt
2 ek búzasikér
2 ek olivaolaj
ízlés szerint só
1 + 1/2 cs. élesztőpor
kb. 2,5-3 dl kézmeleg víz





Először a liszteket keverjük össze jó alaposan, adjuk hozzá a búzasikért és az élesztőport. Középen csináljunk egy kis mélyedést, tegyük bele az olivaolajat és kezdjük el önteni a melegvizet, apránként. (Én kézzel dolgozom, nincs kenyérsütőgépem!) Addig gyúrogatjuk, amíg a tészta szépen összeáll és elválik a kezünktől is... ez elég gyorsan megtörténik, ügyeljünk arra, hogy elég folyadékot tegyünk a tésztához. A tésztának viszonylag puhának, de nem túl lágynak kell lennie. 

Meleg helyen duplájára kelesztjük, kb. 35-40 perc alatt. Újra átgyúrjuk, majd formába tesszük. Tetejét bevizezzük és megejtjük a vágást a tésztán! (Én egyszerű jénaiba teszem a tésztát, melyet előtte vajazok, lisztezek.) A sütő aljába vizet teszünk egy edénybe. Légkeveréssel 200 fokon kb. 35-40 perc alatt pirosra sütjük. 


Összes, 500 g / CH 361,2

kb. 15 szelet kenyér / CH 24,08