2014. szeptember 18., csütörtök

Linzer Teljes kiőrlésű tönkölylisztből, diabetikus sárgabaracklekvárral


Soha az életben nem készítettem még linzert! Illetve egyszer! De annak csúfos vége lett! Annyira csúfos, hogy el is ment a kedvem tőle, pedig mindenki esküszik, hogy a linzertészta a világ legegyszerűbb tésztája... és tényleg!
Egyszerű, gyors és isteni omlós, már a sütőből történő kivétel pillanatában. Ennél már csak az a szebb, hogy kifejezetten IR-re szabottan is el lehet készíteni, így:

Hozzávalók:
300 g tk. tönkölyliszt (191,7 CH)
1 tojás sárgája
1/2 teáskanál sütőpor
250 g margarin
csipet só
édesítés ízlés szerint (én folyékony édesítőt használok sütikbe)
ízlés szerint reszelt citromhéj, vanília aroma



Elkészítés:
A lisztet elkeverjük a sütőporral, majd nagy lyukú reszelőn belereszeljük a margarint. Hozzátesszük a tojássárgáját, a pici sót, az édesítőszert és tésztát gyúrunk belőle. A kész tésztát folpackba csomagoljuk és betesszük a hűtőbe kb. 30 percig. Ezalatt előmelegítjük a sütőt 200 fokra.
A pihentetés után a tésztát 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk, és kiszúrjuk a formával. Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk és az előmelegített sütőben kb. 12-14 perc alatt megsütjük. 
Amikor kihűlt, megkenjük lekvárral és a tetejére tesszük a párját.

  
 


Összesen 40  db szimpla, 20 db töltött linzer készült ebből a mennyiségből.
CH tartalma (páros)darabonként: 9,9 g
Hihetetlen mi? Jó étvágyat!